İran Caddesi, Konur İş Merkezi, D:13/21, 06680 Kavaklıdere, Ankara

Peyronie Hastalığı

PEYRONİE HASTALIĞI

Peyronie hastalığı, Fransız doktor Francois de La Peyronie’nin (1678-1747) adı ile anılan penisteki tunika albugineanın edinsel bir hastalığıdır. Tunika albugineada fibröz plak oluşumu ile erektil disfonksiyon (ED) ve ereksiyon sırasında ağrı ile ilişkili olabilen bir hastalıktır.

Penil eğriliğe bağlı olarak vaginal penetrasyonda zorluk yaşanabilir. Peyronie hastalığının erken fazında tunika albuginea altında enflamatuar değişiklikler ve fibröz plak oluşumuna neden olan fibroblast proliferasyonu izlenirken geç dönemde plak kalsifikasyonu izlenebilir. Peyronie hastalığının instabil (akut) ve stabil (kronik) olmak üzere 2 fazı vardır. Akut dönemde ereksiyon sırasında ağrı, peniste deformite ve palpabl nodül semptomlarının bir yada birkaçı ile ortaya çıkmakta ve bu instabil dönem 12-18 ay sürmektedir.

Bu fazı ağrının ortadan kalktığı ve stabil penil deformite ile karakterize olan kronik (stabil) faz takip etmektedir.

Birçok nedensel faktör sorumlu tutulmuştur. Genetik faktörler, travma ve doku iskemisinin fizyopatolojide rol oynadığı öne sürülmektedir. En fazla kabul gören hipotez, tekrarlayan mikrotravmalara yanıt olarak ortaya çıkan anormal bir iyileşme sürecinin fibröz plak oluşumu ile sonuçlandığıdır.

Anamnez ve fizik muayene tanıyı koymak için genellikle yeterli olmaktadır. Peyronie hastalığının tanısı öncelikle palpasyonla plağın belirlenmesidir. Otofotografi penil kurvatürün derecesini ortaya koymada yardımcıdır. Ultrasonografi ile plağın kalsifiye olup olmadığını anlamak olasıdır. 

Tedavinin amaçları
-Progresyonu engellemek
-Ağrıyı ortadan kaldırmak
-Daha fazla deformite oluşumunu engellemek
-Oluşmuş olan deformiteyi azaltmak
-Sonuç olarak da erektil fonksiyonu korumaktır.

Konservatif Tedavi

Güncel bilgiler, ağrıda %35-100, plak boyutunda %11-100 ve kurvatürde %10-82 arasında değişen oranlarda spontan iyileşme sağlanabileceğini göstermektedir. Özellikle hastalığın akut fazında konservatif tedavi denenmelidir. Bu hastalarda kullanılabilecek tedavi seçenekleri oral medikasyon, topikal medikasyon, intralezyoner enjeksiyonlar, radyoterapi, ESWT olabilir. Medikal tedavi için uygun hastalar, hastalığın erken dönemde olması (12-18 aydan az), ilerleyici penil deformite yada plak bulunması ve ağrılı ereksiyonların varlığıdır.

Oral Enjeksiyon

-POTABA -Verapamil
-Vitamin E -Steroid
-Kolşisin -Kollagenaz
-Tamoksifen -İnterferon
-Propoleum Lokal jeller
-Karnitinin asetil esterleri -Lipozomal rekombinant human SOD

Diğer non-invaziv tedaviler

-Transdermal elektromotif tedavi
-Şok dalga tedavisi (ESWT)
-Radyoterapi

Günümüzde mevcut çalışmaların randomize, plasebo kontrollü olmaması ve geniş hasta populasyonlarını içermemesi nedeniyle bu ajanların etkinliği konusunda ya da birbirlerine üstünlükleri ile ilgili kesin bir yargıya varmak olanaklı değildir. E vitamini ve kolşisin kombinasyonu basit, iyi tolere edilebilen ve kanıta dayalı verilerle desteklenen bir tedavi seçeneğidir.

Cerrahi Tedavi

Kronik dönemde olup penil kurvatür nedeniyle cinsel ilişkide güçlük çeken hastalara cerrahi tedavi gereklidir. Cerrahi tedavi endikasyonları ve şartları şu şekilde özetlenebilir:

  • En az 12 aydır devam eden hastalık veya en az 3 ay stabil hastalık varlığı
  • Cinsel ilişki sırasında zorluğa neden olan penil kurvatür yada peniste peyronie plağı nedeniyle çentiklenme
  • Operasyon tipine karar vermek için erektil kapasitenin değerlendirilmesi gereklidir.
  • Hasta beklentileri mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve gerekli bilgilendirilmiş onam belgesi alınmalıdır.

Kurvatürün derecesi ve yerleşimi, deformitenin tipi, penisin uzunluğu ve ameliyat öncesi erektil durum cerrahi prosedürün seçiminde önemli olan kriterlerdir. Cerrahi tedavi öncesi Peyronie hastalığının değerlendirilmesinde Uluslararası Erektil Fonksiyon Değerlendirme Formu (IIEF) ile hastanın erektil fonksiyonu değerlendirildikten sonra deformite, otofotograf veya kombine enjeksiyon ve stimülasyon (CIS) testi ile değerlendirilmelidir.

Cerrahi Tedavi Seçenekleri

A. Rekontrüktif Cerrahi
  1. Uzun tarafın kısaltılması – Nesbit prosedürü, Yachia prosedürü, penil plikasyon
  2. Kısa tarafın uzatılması – İnsizyon ve greftleme
B. Penil Protez İmplantasyonu
  1.  Malleable penil protez
  2. İnflatable penil protez ± elle şekillendirme
  3. İnflatable penil protez ile birlikte insizyon ve greftleme

Peyronie Hastalığı hakkında detaylı bilgi ve randevu için tıklayınız.